Η μεσογειακή διατροφή χαρακτηρίζεται από την καθημερινή κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, οσπρίων, δημητριακών ολικής άλεσης και ελαιόλαδου, την εβδομαδιαία κατανάλωση ψαριών, πουλερικών και αυγών και την περιορισμένη κατανάλωση γλυκών και κόκκινου κρέατος. Σύμφωνα με αντικειμενικά στοιχεία, η μεσογειακή διατροφή αποτελεί την πλέον υγιεινή επιλογή διατροφής, βασιζόμενη αφενός στις αντιοξειδωτικές ιδιότητες, τα αντιφλεγμονώδη συστατικά και τα συστατικά που αναστέλλουν τη θρόμβωση και την αθηρωμάτωση και αφετέρου λόγω διαφόρων ευνοϊκών συσχετίσεων με έλλειψη καπνίσματος, συστηματική φυσική άσκηση και κοινωνικότητα.

Συνολικά, οι ευεργετικές επιδράσεις της μεσογειακής διατροφής στην υγεία εντοπίζονται στην καρδιαγγειακή υγεία, το μεταβολικό σύνδρομο, τον σακχαρώδη διαβήτη, τον καρκίνο, τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια και την ψυχική υγεία.